Inici
Contactar
Català   |   Español   |   Français   |   English
La capa de l'Abat Biure El Tapís de la Creació Billeter El mosaic de Girona Viladomiu
 
El Tapís de la creació:
> El Tapís
> Teixit i brodat
> Descripció temàtica
- Primer cicle
- Segon cicle
- Tercer cicle
> La peça original
> Iconografia
> Bibliografia
 
El Tapís de la Creació
La peça original
Propostes de restitució del brodat (segons propostes del doctor Pere de Palol)
 

Primera proposta.

El mes de gener i el mes de desembre ocuparien, simètricament, els quadres dels extrems de la faixa horitzontal. Restarien set espais: el central, probablement circular, si el fem simètric al de l’Any; dos a cada costat, quadrats, amb temes paral·lels a les estacions; o bé, els quatre elements: aigua, terra, foc i aire, les forces de la naturalesa. La proposta és la més simple, però no resta espai per a la figura de l’emperador del centre del cicle de la creu.

* * *

 

Segona proposta.

Els mesos que falten es posarien a les faixes laterals. Així s’allargaria el brodat amb l’espai del mes de gener i amb el cercle del riu del Paradís. Hi hauria lloc per a dos registres superposats amb la història de la creu, i l’emperador gairebé hi cabria. Podríem omplir els set espais de la faixa de sota amb els dies de la setmana, llevat del diumenge i el dilluns, que ja apareixen amb el Dies Solis i Dies Lunae.

* * *

 

Tercera proposta.

(Allargar el brodat dos cossos més.)

D’acord amb els raonaments del doctor De Palol, el Tapís de la Creació podria haver estat com el tapet de Sant Cunibert de Colònia, que és allargat i té dues pales iguals als extrems i un gran espai al centre. La representació del temps quedaria tancada amb un zodíac i amb els dies de la setmana. El cicle de la Invenció de la Creu podria incloure una gran imatge reial, probablement la de l’emperador Constantí.

L’any 1891, C. Girbal escrivia:

«Quizás entre estos draps de ras estropeados figuraba el precioso fragmento que en nuestros dias se destinaba a cubrir el pavimento de la Iglesia delante del monumento, que denominaban los empleados ú operarios que lo trataban, la alfombra del Gegant, no sabemos quare causa, y que resultó ser el famoso tapiz del siglo xii representando la Creación del mundo; [...]».

* * *

Restauracions

Tot seguint l’article de la Revista de Girona núm. 92, del Sr. Josep Calzada i Oliveras (pàgs. 180-181), les restauracions que han patit els fragments del tapís són les següents:

1a restauració: 1884. Degà del capítol catedral de Girona: Josep Sagalés i Guixer. (Referència: Claudi Girbal. Revista Gerona, vol. viii, pàgs. 1-8)

2a restauració: primera dècada segle xx. Vint-i-vuit fragments que unes monges franceses restauraren. Tapís col·locat a la sales sapitulars. (Referència: Rev. Llambert Font).

3a restauració: 1951-1952. Reordenació i instal·lació sobre una tela de color neutre. El reverend Llambert Font, assessorat pel senyor Josep Gudiol i Ricart i pel senyor Joan M. de Ribot i de Balle, crea el Museu de la Catedral a les sales capitulars.

4a restauració: 1975. Es trobaren dos fragments. Posteriorment, el tapís fou netejat i instal·lat sobre arpillera o xarpellera. Mossèn Genís Baltrons, mestre de cerimònies de la Catedral i diplomat en art sacra, en fou el responsable.

 
Fragment: part inferior, costat dret.
Abans restauració de 1952
  Fragment:
Aabans restauració de 1952
Pot quedar algun fragment més? Qui mai pugui relacionar les imatges d’aquest brodat amb alguna peça de col·lecció particular o pública, faci arribar el seu comentari a [email protected]
 
     
 

© 2008-2025 arxiuobert.com           Disseny Web Erigin