Inici
Contactar
Català   |   Español   |   Français   |   English
La capa de l'Abat Biure El Tapís de la Creació Billeter El mosaic de Girona Viladomiu
 
El Tapís de la creació:
> El Tapís
> Teixit i brodat
> Descripció temàtica
- Primer cicle
- Segon cicle
- Tercer cicle
> La peça original
> Iconografia
> Bibliografia
 
El Tapís de la Creació
Descripció temàtica, més un tema de salvació que no pas de creació
Tercer cicle: La Història de la Inventio Crucis (31) (CR 194-198; TC 49-72)
     

Malauradament, la història de la Creu està totalment mutilada. Només en tenim una faixa superior amb algunes de les escenes. Aquí tenim un relat seguit, a manera de gran miniatura o relleu històric.

La narració comença per l’esquerra, i el primer element és arquitectònic. Presenta una estructura basilical d’una sola nau, amb timpà triangular a la façana: el palau d’Helena? Santa Helena (SCA ELENA) és al davant parlant amb Judes (IVDAS). Al darrere de Judes hi ha dos personatges que vesteixen elegantment, els notables jueus (IVDEI). Darrere d’ells, HIERVSAT ‘Jerusalem’.

Després dels edificis de Jerusalem, el ritme i la mesura de l’escena es trenca. Apareix el braç vertical i la meitat de l’horitzontal d’una gran creu inclinada. Probablement, anava damunt l’espatlla d’una gran figura reial o imperial, que presidia tot el relat.

Continua la història amb tres escenes posades de costat amb un únic protagonista, Judes. A la primera, Judes, amb barba, prega agenollat sobre un camp de flors. A sobre, el text ens explica el que fa: CV ORAS SET IVDAS, mentre surt fum de la terra d’acord amb el relat literari, explicat amb la inscripció EVMVS. En una nova escena, veiem Judes excavant amb un instrument de mànec llarg, probablement una pala; darrere seu hi ha dues creus. En la darrera escena es veu també Judes que acosta una de les creus a un home que sembla que està agenollat. És la prova de la santedat de les creus per identificar la de Crist. Al darrere, a l’extrem del fris del relat, una peça arquitectònica, un temple petit de tres naus amb la porta oberta: el sepulcre de Crist? (TC, 49-61)

El tema.

La versió la tenim en els martirologis de Gregori de Tours (538-594) i de Raban Maur i Notceros; també en Floro «lugdunensis» i ja, a principis del segle xii, en el tractat de l’abat de Sant Maximí, Berengosius, De laude et inventionen Santae Crucis. Iacobus de la Voragine, en la seva famosíssima Llegenda àuria, escrita entre 1263-1272 en dóna una versió àmplia i completa, que va tenir una enorme difusió en el món medieval.

* * *

 

Segons mossèn J. Calzada i Oliveras, «anem, doncs, a resseguir, en resum, les dades sobre aquest tema, part de les quals donarem en el seu text original; així, anirem veient la representació plàstica, en el nostre Tapís, de cada una de les escenes narrades pel Voragine.

Després de relatar la coneguda història de la victòria de Constantí en el pont Milvio sobre Maxenci, ell, Constantí, “tramés sa mare Na Elena en Jherusalem, per ço que sercás la creu de Jhesuchrist. E quant vench a en Jherusalem, ella féu venir denant si (davant seu) tots los savis de Jherusalem... E quan los juehus hoïren que ella los appellave, espaordits dixeren què us pensats que la regina nos fassa appelar”.

I continua la relació explicant que un dels jueus anomenat Judas, digué:
Jo sé que ella vol apendra on és lo fust de la creu, en lo qual fo posat Jhesuchrist

I en sentir això, el jueus digueren a Judes:
Guarda’t d’açó que tu no li’n digues”.

I efectivament, estant davant l’emperadriu, es negaven a contestar al que ella els demanava, i Elena els amenaçà a fer-los cremar. Davant d’això els savis o notables dels jueus li lliuraren a Judes, al qual santa Elena digué:

Mort he vida t’es aparellada, Elageix qual te vullas. Mostre’m lo loch qui és appellat Gólgota, on fou crucificat Nostre Senyor, per ço que pusque atrobar la sua creu”.

El jueu Judes, que intentava escapolir-se de la qüestió, abans de morir de fam dintre un pou canvià de parer:

"e dix que ell mostraria la creu... ell anà al loch on la creu era... e sentirem fum bé adorant la meravellosa odor... Apres açó comencá a cavar... ell trobá III creus amagades, les aporta a la regina. On, com ells no sabessen divisar la creu de Jhesucrist d'aquelles dues dels ladres, ells posaren les creus enmig de la ciutat; e aquí ells pregaren Déu que lo mostràs la sua glòria sobre aquelles creus. On, com un jovencell aportàs hom mort per la ciutat, En Judes tench lo lit e posà la primera creu e la segona sobre lo mort; la terça e, mantinent, lo macip ressucità... Aprés açó En Judes se batià (batejà) e ach nom En Quirïach. E quant lo bisbe de Jherusalem fo mort, ell fo ordonat en bisbe... En aprés, ella (Santa Elena) aportà I part de la creu a son fill, a l'altra partida ella jaquí que hom la ornàs en argent"».

(Josep Calzada i Oliveras. «El mosaic de la sinagoga de Beth-Alfa i el Tapís de la Creació de la Catedral de Girona». Revista de Girona, núm. 92. Girona, 1980, pàgs. 197-198)

* * *

 

Heracli o Constantí?

Tot seguint J. Calzada i Oliveras:
«Però aquest fet de l’emperador portant la creu pertany pròpiament a una festivitat litúrgica que rebé el nom de l’Exaltació de la Santa Creu, i es refereix a l’emperador Heracli I, no a Constantí. Succeí que l’any 614 els perses prengueren Jerusalem d’on se’n dugueren la Vera Creu, i el 3 de maig de 630, o bé 631, és a dir, tres segles més tard de l’època de Constantí, Heracli vencé els perses i tornà solemnement a Jerusalem la creu de Crist. La Invenció de la Santa Creu és, doncs, una festivitat litúrgica diferent de la de l’Exaltació de la Santa Creu, i els fets tingueren lloc amb tres segles de diferència. Ara bé, amb el temps es confongué la història d'ambdues solemnitats, i l’Occident cristià, mostrant més afecció al fet de la Invenció de la Santa Creu, el celebrà sempre el 3 de maig, deixant per al 14 de setembre la memòria de l’Exaltació.
En suma, que és molt probable que el fet de portar la creu, que s'havia d'atribuir a l’emperador Heracli I, s’atribuís a l’emperador Constantí
» (Op. cit. pàgs. 198-199).

Barbara Baert, de Katholieke Universiteit Leuven, defensa que es tracta de la figura d'Heracli (Gesta, XXXVIII/2. Nova York, 1999)

* * *

 

Un darrer element ordenador del conjunt és una cinta vegetal d’una tija ondulada, amb fulles alternades dintre les ondulacions.

 

 

 

* * *

A. Primer cicle: la Creació o el Gènesi (1-10, 18, 25)  >>

B. Segon cicle: el Menologi o Calendari (11-17, 19-24, 26-30)  >>

Pot quedar algun fragment més? Qui mai pugui relacionar les imatges d’aquest brodat amb alguna peça de col·lecció particular o pública, faci arribar el seu comentari a [email protected]
 
     
 

© 2008-2025 arxiuobert.com           Disseny Web Erigin