


(Detall: estacions de l'any) |
|
|
Faixa horitzontal.
L’Any (11) és una figura de vell barbut que porta la roda del temps amb el braç esquerre i amb el dret s’aguanta en una crossa o bastó. Darrere porta la inscripció ANNVS.
Les estacions són escenes de treball del camp i s’ordenen d’esquerra a dreta: estiu, tardor, hivern i primavera
L’estiu (15) és un pagès que porta una dalla (FLAX). Encara es pot llegir ESTAS i SOL.
La tardor (12), on es pot llegir AVTVMNVS, és la verema. Al costat del pagès hi ha un arbre amb el nom NVX (noguera).
L’hivern (13) és un home vell davant d’un foc (IGNIS). A sobre, s’endevinen les HI del nom HIEMS. A cada angle de la part de sobre hi ha dos capets dels vents freds, que portaven les corresponents inscripcions (GELVS i FRIGVS)
La primavera (14) és un personatge que cava la terra amb una pala llarga i té davant seu una planta que creix.
Els dos personatges bíblics dels extrems de la faixa encara continuen suscitant interpretacions diverses.
El de l’esquerra és Samsó (16). Ho diu la inscripció SAMSON, i porta una barra de ruc a la mà.
En el quadre simètric (17), a l’altre costat, hi ha un home jove, sense barba que porta un bastó o un ganivet a la mà dreta i un xai a l’esquerra. De ser Abel, el que ara diem que és Samsó hauria de ser Caín.
Els rius del Paradís (18 i 25) ja els hem comentat al Cicle de la Creació.
* * * |
|
Faixes verticals: menologi.
El cicle dels mesos es llegeix de baix a dalt, des de la faixa de l’esquerra.
El primer mes, el gener, s’ha perdut.
Del mes de febrer (FEBRVARIVS) (19) només es conserva la part de sobre del quadre. Hi havia un caçador abrigat i amb un barret triangular acabat amb punta. Sobre l’espatlla de la dreta porta una vara o bastó amb tres ocells fruit de la caça, segurament d’ànecs. Sota el capet d’un vent, PRICVS (frigus).
El registre del Sol (20) el comentarem més endavant. (*)
El mes de març (MARCIVS) (21) es representa per mitjà d’un home vestit, amb capell i mitja lluna a sobre. En una mà porta una granota i a l’altra, una serp; a l’angle de sota, a la dreta, hi ha una cigonya (CICONIA). El vent encara diu FRIGVS però ja llueix el sol.
El mes d’abril (APRILIS) (22) és un llaurador darrere la seva arada de rodes, que estiren dos cavalls (va ser restaurat l’any 1975).
El mes de maig (MAIVS) (23) es representa per un home que sosté un cavall, encabritat, per les regnes, amb la mà dreta, mentre posa l’esquerra sobre un arbre que ja té flors. Porta sobre el cap la mitja lluna, i rep els raigs forts del sol (SOL).
El mes de juny (IVNIVS) (24), el darrer de la faixa de la dreta del tapís, és un pescador i caçador. A la dreta porta una canya de pescar amb un peix i, amb l’altre braç aguanta un estri amb un fil acabat en una anella, amb un ocell amb les ales esteses. Darrere, hi ha una olla amb dos peixos i ell porta penjada una cistella de vímet.
La resta dels mesos, és a dir, l’altra meitat de l’any, que era al costat dret del tapís, pràcticament s’ha perdut. Només en tenim restes que, abans de la restauració de 1952, eren posades sota les escenes de la Invenció de la Creu.
De dalt a baix, la faixa de la dreta comença amb petites restes d’un dels rius del Paradís. A sota, s’hi ha posat un fragment d’un dels mesos on es veu només una dalla, agafada per una mà, i la cama dreta del segador; a sobre, l’extrem d’una forca de dues punxes. A l’angle superior, el Sol brillant amb el seu nom, SOL. D’ésser correcta la restitució seria el mes de juliol (26).
Del quadre següent, que hauria de correspondre al mes d’agost (27), només queda la part de l’esquerra sense cap imatge. Hi ha un camp de blat.
El setembre (28) devia representar la feina de batre el gra. De la figura del pagès només en queda la punta d’un peu, restes d’una mà que porta el bastó per batre el blat, i, al damunt, hi ha algunes garbes. No falta el nom SOL.
El següent mes, l’octubre (29), té com a representació de la verema una parra que s'enfila pel costat esquerre, com si fos un marc floral. Al costat de la vinya hi ha el seu nom, VINEA.
(Detall: mesos de l'any): |